Германски министър се опасява от промените в политическия ландшафт на Европа

Томас де Мезиер
Томас де Мезиер / БГНЕС

В политическия ландшафт на Европа и Германия настъпват промени, увеличава се броят на неголемите партии, които имат подкрепата на 10-15% от населението.

Такова мнение изрази германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

„В Европа и Германия наблюдаваме промени в партийната система: успехът на големите, „народните“ партии временно е спрян, увеличават се партиите, които се ползват с подкрепата на 10-15 процента от избирателите“, изтъкна министърът.

Той призна, че се безпокои от такова развитие, защото то „може да доведе дотам, че партиите ще обслужват интересите на съответните групи от населението, но не общите интереси на всички граждани, които аз наричам общо благо“.

Той припомни, че в страната му се провали първият опит за сформиране на правителство след парламентарните избори. Според него в момента партиите „се интересуват по-скоро от собствения си профил“, отколкото от сформиране на правителство.

В същото време де Мезиер подчерта, че консерваторите „са готови във всеки един момент за сериозни и конструктивни преговори" със социалдемократите за създаването на т.нар. голяма коалиция между десния блок ХДС/ХСС и Социал-демократическата партия на Германии (СДПГ).

„На ход е СДПГ", подчерта той. /ТАСС