Меркел и новото правителство: мисията невъзможна

Меркел ще трябва да направи подарък на Шулц, за да влезе в коалиция с нея.
Меркел ще трябва да направи подарък на Шулц, за да влезе в коалиция с нея. / БГНЕС

След провала на първия опит да се състави ново правителство на Германия със „зелените“ и либералите Ангела Меркел започва втори. „Дойче Веле“ анализира какви са шансовете й да се договори със социалдемократите.

Това дори не са предварителни консултации и сондажни преговори, а размяна на мнения без каквито и да било ангажименти. Така в Германия определят планираната за тази вечер, 13 декември, среща на председателя на ХДС, канцлерката Ангела Меркел с лидера на „братския“ ХСС, баварския премиер Хорс Зеехофер и лидера на германските социалдемократи /ГСДП/ Мартин Шулц.

След провала на опитите на Меркел да създаде нова управляваща коалиция със „зелените“ и либералите възобновяването на съюза на консерваторите от ХДС/ХСС със социалдемократите остана за нея последната политическа реална възможност за сформиране на кабинет, който би имал в Бундестага устойчиво парламентарно мнозинство.

[b]Ново правителство – не по-рано от пролетта[/b]

Срещата тази сряда е най-първият контакт на старите и вероятно бъдещи коалиционни партньори. След конгреса на ХСС /15-16 декември/ – вече в предколедната седмица – се планира провеждането на още една. На тези две срещи ще стане дума основно за процедурни въпроси, регламента и сроковете.

След това ще започне периодът на празниците. Това означава, че предварителните сондажни преговори за съставяне на ново правителство могат да започнат едва през януари. А във втората половина на януари ще се състои извънредният конгрес на ГСДП, на който делегатите трябва да оценят какво са постигнали лидерите на партията на сондажните преговори с консерваторите от ХДС/ХСС и да вземат решение, дали има смисъл да се започнат официални преговори с Меркел и Зеехофер.

За изработването на коалиционно споразумение, което да устройва и консерваторите, и социалдемократите, т.е. правителствена програма за оставащите три и половина години и разпределение на министерските портфейли ще отидат още два месеца. Но това далеч не е всичко.

Конгресът на ГСДП миналата седмица реши бъдещият коалиционен договор да бъде утвърден от всички членове на партията. За такова вътрешнопартийно гласуване, проведено чрез писмено запитване, също е необходимо време. Така че по най-оптимистични прогнози новото правителство ще се появи едва през март, а най-вероятно, дори през април 2018 г.

[b]Шулц се нуждае от „награда“ по време на преговорите с Меркел[/b]

Възобновяването на така наречената „голяма“ консервативно-социалдемократическа коалиция е предпочитаният от Ангела Меркел вариант, която тя желаеше да осъществи веднага след изборите от 24 септември.

Но социалдемократите, които получиха само 20,5% от гласовете, твърдо бяха решили да останат в опозицията. За да не се „разтворят“ изцяло в правителството, водено от Меркел. За да не отстъпят ролята на лидер на парламентарната опозиция на дясната „Алтернатива за Германия“, която за пръв път влезе в Бундестага и се нареди трета след ХДС/ХСС и ГСДП.

Социалдемократите, които бяха принудени от президента да започнат разговори с консерваторите, повтарят и в момента като мантра фразата: нищо не е предрешено, преговорите са с открит финал. Мнозина в партията, както и преди смятат, че възобновяването на коалицията с Меркел не трябва да става по никакъв начин. По-добре да се търпи в Бундестага, доколкото е възможно нейното правителство на малцинството или да се отиде на нови избори. „Голямата коалиция“ е също толкова нежелана, както са и гъбичките по ноктите“, заяви заместник-председателят на ГСДП Ралф Щегнер.

ГСДП обсъжда в качеството на алтернатива вариант на коалицията "light" или „кооперативна коалиция“. Нейните участници биха могли да сключат своеобразен „открит брак“, договаряйки се да пазят вярност по отделни принципно важни въпроси, а по всички останали да си оставят свобода на действие. Това ще позволи на социалдемократите да запазят независимост в правителството на Меркел и да постигнат осъществяването на някои свои несъгласувани с канцлера начинания, опирайки се на привърженици от редиците на опозицията в Бундестага.

За да разубеди противниците на каквото и да било сътрудничество с консерваторите вътре в своята партия, Мартин Шулц още по време на сондиращите преговори ще трябва да изтръгне от Меркел сериозни отстъпки. Както пишат германските издания да поднесе солиден трофей на своите съпартийци по време на партийния конгрес в средата на януари, за да дадат „зелена светлина“ за започване на официалните коалиционни разговори.

[b]Меркел е против нови избори и правителство на малцинството[/b]

Ангела Меркел изключва варианта нови избори, смятайки, че разположението на силите след тях ще бъде приблизително същото. Само че ще се изгуби ценно време.

Тя също така не желае да съставя и правителство на малцинството, мотивирайки своето нежелание с ролята на Германия в ЕС. Някак си не изглежда удобно всеки път да взима почивка по време не срещите на ЕС, за да получи парламентарна подкрепа за едно или друго решение по време на преговорите с европартньорите. Същото се отнася и до срещите на всякакво друго международно равнище.

На нея не й остава нищо друго освен да повтори „голямата“ коалиция. В името на това на Меркел ще й се наложи да отстъпи на Шулц някакъв „трофей“, при това такъв, който да се хареса на придирчивите делегати на социалдемократическия конгрес, а по-късно и на редовите партийци.

За нея това няма да е чак толкова трудно, защото има много допирни точки с лидерите на ГСДП. Някои германски коментатори дори наричат нейното предишно правителство /което в момента все още управлява, но като временно/ социалдемократическо под ръководството на консервативен канцлер.

[b]Авторитетът на канцлера в ХДС вече не е същият[/b]

Ангела Меркел този път в много по-голяма степен, отколкото преди ще трябва да отчита настроенията в собствената си партия. Тя вече не е абсолютният авторитет в ХДС/ХСС.

Консерваторите започват да роптаят, обвиняват канцлерката за загубите на изборите от 24 септември, които са още по-големи, отколкото на социалдемократите. В ХДС припомнят отстъпки, които Меркел е направила още при съставянето на предишната коалиция със социалдемократите, а и за провала на преговорите със „зелените“ и либералите също.

Така че „трофеят“ за Шулц трябва да бъде премерен, тя трябва да избере „златната среда“. Ако бъде твърде малък – ще се надигнат социалдемократите, прекалено голям – ще продължи да отслабва нейната позиция в партията. В телевизионните предавания вече зачестиха лицата на сравнително млади християндемократи, които пресата спряга за нейни наследници. Най-често споменаваното име е на 37-годишния член на президиума на ХДС Йенс Шпан, който агитира срещу „голямата коалиция“ на всяка цена и не вижда нищо страшно в правителство на малцинството.

А столичният вестник „Берлинер Цайтунг“ вече услужливо публикува на цяла страница подборка от примери с шумни оставки на германски канцлери и премиери на федералните провинции. В близката германска история няма нито един приемлив за Меркел пример за сбогуване с този висок пост, резюмира изданието. /БГНЕС