Германската СвДП отказа да участва в правителство, оглавявано от Меркел

Линднер заяви несъгласието си да участва в правителство, начело с Меркел.
Линднер заяви несъгласието си да участва в правителство, начело с Меркел. / БГНЕС

Лидерът на германската Свободна демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер обяви, че партията му няма да участва в правителство, оглавявано от Ангела Меркел в случай, че пропаднат преговорите за т.нар. "голяма коалиция" (включваща консервативния блок ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ). Това съобщи той в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсзайтунг", откъси от което бяха публикувани днес.

Според Линднер по време на коалиционните преговори със СвДП и "Зелените", Христианодемократичният съюз и Християносоциалният съюз за заявили "своя стремеж към продължаване под ръководството на Меркел", което според него е "противоположно на идеята за обновление и промяна".

"Ние искаме да сме част от един обновен проект. В ХДС някога може и да стане възможно да се изгради нова програма, но трябва да има нови отговорни лица, които ще позволят да се направи нова оценка на ситуацията", допълни той.

БГНЕС припомня, че в края на ноември СвДП се оттегли от продължаващите месеци наред сондиращи консултации за формиране на коалиция с блока ХДС/ХСС и "зелените".

Към момента сред най-вероятните варианти за развитие на политическата ситуация в Германия е създаването на правителство, включващо консерваторите и социалдемократите. Страните дори съгласуваха и план за провеждането на консултации. Ако обаче и те завършат без успех, ще се наложи да бъдат насрочени нови парламентарни предсрочни избори. /БГНЕС