Путин демонстрира глобализъм с новогодишните си честитки

Президентът Владимир Путин изпрати новогодишни поздравления до редица държавници на Запада и Изток.

В посланието му френския президент Манюел Макрон се казва: „Надявам се на продължаване на конструктивния диалог с теб и съвместната работа за укрепването на руско-френските връзки. Очаквам посещението ти Русия.“

В поздравлението до германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерката Ангела Меркел руският президент потвърди готовността си за продължаване на диалога за разрешаване на актуалните въпроси от двустранния, регионалния и международния дневен ред в интерес на сигурността в Европа и по света.

„Развитието на руско-британското сътрудничество би отговаряло на коренните интереси на народите на нашите страни и на цяла Европа“, гладеше краткото му поздравление до британската кралица Елизабет II и премиерката Тереза Мей.

В Русия много държат на отношенията с Италия, базиращи се на многовековните традиции на приятелство, взаимното уважение и симпатии, гласи поздравлението на Путин до италианския му колега Серджо Матарела и премиера Паоло Джентилони.

В посланието си до испанския крал Фелипе VI руският лидер изрази надежда, че двустранните отношения ще се развират за благото на двата народа и безопасността на Европейския континент.

По-рано прес-службата на Кремъл съобщи и за поздравлението му до американския президент Доналд Тръмп. Равноправието и взаимното уважение трябва да бъдат основата за развитието на отношенията между Русия и САЩ, а конструктивният диалог между Москва и Вашингтон е необходим за укрепване на стратегическата стабилност в света, гласеше посланието, казва се в него. „В сегашното нелека международна обстановка изграждането на конструктивен руско-американски диалог е особено необходимо за укрепването на стратегическата стабилност в света и за намирането на оптимални отговори спрямо глобалните предизвикателства и заплахи“, убеден е още Путин.

Русия и занапред ще оказва всякакво съдействие на Сирийската Арабска Република в защита на държавния суверенитет, единството и териториалната цялост, в напредването на процеса политическото регулиране, а също в усилията за възстановяване на националната икономика“, казва се в поздравлението му до сирийския държавен глава Башар Асад.

Тясното взаимодействие на Русия и Турция позволи да се изгради надеждна преграда срещу разпространението на терористичната заплаха в Близкия изток, да се създадат условия за задействането на политическия процес за регулирането на сирийския конфликт, гласи посланието до турския лидер Реджеп Ердоган.

Обръщайки се към израелския премиер Бенямин Нетаняху, Путин отбеляза, че руско-израелските отношения носят приятелски и конструктивен характер“. Той добави, че разчита на съвместната работа за развитие на всестранно двустранно сътрудничество, а също „на партньорско взаимодействие в усилията за осигуряване на стабилност и безопасност в Близкия изток".

В новогодишното послание до японския премиер Шиндзо Абе руският президент отбеляза, че го очаква идния май в Москва на церемонията по откриването на годината на Япония в Русия, а също на Петербургския международен икономически форум".

Владимир Путин поздрави с настъпващата нова година и ръководителите на Унгария, Чехия, Словения и Сърбия. „С удовлетворение отбелязвам, че дори в сегашната нелека международна обстановка е осигурено конструктивно развитие на руско-унгарските отношения", гласи посланието му до унгарския премиер Виктор Орбан. В поздравлението до чешкия президент Милош Земан той изрази увереност в положителното влияние на двустранните договорености от срещата им в Сочи на 21 ноември. В писмото си до словенския президент Борут Пахор той подчерта конструктивното развитие на двустранните отношения и надеждата си, че те ще се задълбочават в политическата, икономическа, хуманитарната и други области за благото на двете страни. Поздравявайки Вучич, руският президент отбеляза, че се надява 2018 година да продължи съвместната работа за засилване на двустранното сътрудничество във всички сфери.

Путин изпрати празнични послания и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск, до лидерите на Китай, ЮАР, Бразилия, Индия, Куба, Венецуела, Южна Корея, Аржентина и до други държавни ръководители.

В поздравлението си до президента на ФИФА Джанни Инфантино руският президент му благодари за оказаното съдействие по успешното провеждането на световното по футбол в Русия през предстоящото лято. Путин изпрати новогодишни поздравления и до почетния президент на МОК Жак Рог, президента на МОК Томас Бах, почетния член на МОК Жан-Клод Кили, президента на Международната федерация по хокей Рене Фазел и президента на Международната федерация по джудо Мариус Визер.

БГНЕС припомня, че за пръв, откакто Путин е на власт, той поздравява толкова много президенти, премиери и ръководители на международни организации. /ТАСС, БГНЕС