Днес ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

Днес ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН относно операцията "Маслинова клонка".
Днес ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН относно операцията "Маслинова клонка". / БГНЕС

В понеделник, 22 януари, ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Сирия, обяви в неделя външния министър на Франция Жан-Ив льо Дриан.

„Утре Съветът за сигурност на ООН ще проведе консултация за ситуацията в Сирия. Франция ще наблегне на важността от доставката на хуманитарна помощ“, написа в своя „Туитър“ акаунт министърът.

БГНЕС припомня, че в събота Генералният щаб на турските въоръжени сили обяви началото на сухопътната операция „Маслинова клонка“, насочена срещу кюрдските сили от Силите за народна самоотбрана (СНС) и партията Демократичен съюз (ДП), които Анкара смята за терористични и свързани с Кюрдската работническа партия в самата Турция. Операцията се провежда в сирийския квартал Африн, в който живеят около 1,5 милиона сирийски кюрди и цели създаването на „30-километрова зона за сигурност, която ще бъде защитена от терористи“.

В отговор сирийското правителство определи действията на Турция като посегателство върху суверенитета на страната.

Оттогава самолетите на турските военновъздушни сили са поразили 153 цели в Африн. В резултат на бомбардировките са убити 6 мирни жители и трима военни, по сведения на канал „Скай Нюз Арабия“. Турският генерален щаб обаче твърди, че всички жертви са терористи. /БГНЕС