Анджелина Джоли ще работи с НАТО срещу сексуалното насилие

Анджелина Джоли и Йенс Столтенберг.
Анджелина Джоли и Йенс Столтенберг. / БГНЕС

Холивудската звезда Анджелина Джоли каза, че ще работи съвместно с НАТО в борбата срещу сексуалното насилие.

„Като хуманитарен служител, това е интересна стъпка за мен”, заяви Джоли на пресконференция в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Джоли, която е специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците, каза, че „за нея е чест да работи със Столтенберг през следващите месеци и години”.

„Наясно сме, че това усилие трябва да доведе до практически резултати, които наистина ще променят нещата в зоните, засегнати от конфликти, и отношението към жените в световен мащаб”.

Вероятно една от първите страни, която Джоли ще посети в новата си роля, е Афганистан, където се води борба за правата на жените, докато правителството и подкрепяните от САЩ сили водят 17-годишна битка с талибанските бойци.

Джоли каза, че част от ролята й за НАТО ще е „да поставя въпроса къде има нужда от промяна и подобрение”, например където има цивилни жертви при въздушни удари.

Актрисата посочи, че се присъединява към НАТО като хуманитарен служител, а не като военен. Тук съм, за да помагам и да работя там, където НАТО провежда обучение, което засяга гражданите на място”.

Бившият норвежки премиер Столтенберг заяви, че за него е „чест” да работи с Джоли.

„Заедно трябва да хвърлим ярка светлина върху сексуалното насилие в конфликта, най-мрачното престъпление. Вашият ангажимент повишава осведомеността за това какво трябва да направим, за да защитим най-уязвимите”, каза Столтенберг. /АФП