Демонстрации срещу расизма и фашизма в Италия

Около 15 000 души от цяла Италия взеха участие в демонстрация срещу расизма и фашизма в град Мачерата.

Малкото градче Мачерата в централната област Марке в края на януари бе във фокуса на италианските медии, след поредица от криминални прояви: първо, страната бе разтърсена от вестта за смъртта на 18-годишната италианка Памела Мастропиетро, чието тяло бе открито разчленено в два малки куфара.

По подозрение в участие в убийството на момичето, което провеждаше курс лечение от наркозависимост, бе арестуван 29-годишният имигрант от Нигерия и двама негови сънародници. Причините за смъртта на Мастропиетро остават неизвестни.

Няколко дни след откриването на тялото на Мастропиетро, в Мачерата имаше улична стрелба. Местен неонацист в събота сутринта на 3 февруари откри огън от прозореца на автомобила си по африкански мигранти. Лука Традини се движи из града с кола около два часа, като обстрелваше чужденци с пистолет. Шестима души бяха ранени. След задържането му, 28-годишният мъж каза, че не се разкайва за деянието си и че е стрелял по чернокожиге, защото са наркодилъри.

След арестуването на Традини в негова подкрепа застанаха представители на италианските ултрадясни кръгове.

Отговор на действията на крайнодесните беше призива за шествие срещу расизма и нацизма, разрешение за което градските власти не даваха до петък.

Организаторите - Националната асоциация на италианските партизани (ANPI), синдикати, младежки движения и леви партии, в последния момент успяха да убедят префектурата на Мачерата в мирния характер на шествието, но градът от събота сутринта премина в "защитен режим". Кметството на Мачерата изтегли от улиците кофите за боклук, отмени занятията в училищата и спря движението на обществения транспорт от обяд. Пристигналите от цяла Италия с влакове и автобуси демонстранти срещнаха празни улици и закрити витрини.

Трикилометровата колона от демонстранти премина около центъра на града с антифашистки лозунги. Акцията продължи няколко часа и завърши в градската градина с речи на лидери на младежки движения.

Такива шествия се проведоха в събота в Милано, Болоня и Торино. /БГНЕС