Германски министър: Ислямът не е част от Германия

Новият вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер.
Новият вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер. / БГНЕС

Твърдолинейният нов вътрешен министър на Германия предизвика бурни реакции, след като заяви в интервю, че „ислямът не е част от Германия".

На въпрос от в. „Билд“ дали влиянието на мюсюлманските мигранти и търсещите убежище в най-голямата икономика на Европа означава, че ислямът вече е част от нацията, Хорст Зеехофер отговори с „не“. „Ислямът не е част от Германия. Християнството е оформяло Германия, включително и това, че неделя е почивен ден, празниците и ритуали като Великден, Петдесетница и Коледа", каза той.

"Мюсюлманите, които живеят сред нас, естествено, са част от Германия. Но това, разбира се, не означава, че ние, от фалшиво чувство на уважение, трябва да жертваме нашите традиции и обичаи".

Германската мюсюлманска общност се оценява на около 4,5 милиона членове, около 1,8 милиона от които са немски граждани.

Повечето са потомци на турските така наречени "гастарбайтери", поканени в Германия през 60-те и 70-те години на миналия век.

Мюсюлманската общност отново започна да се разраства, откакто през 2015 г. пристигнаха над 1 млн. желаещи да получат убежище, които дойдоха на Стария континент от белязани от война ислямски държави като Сирия и Афганистан.

Зеехофер е лидер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), която партия неизменно е до Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

През 2006 г. влиятелният консерватор Волфганг Шойбле, тогава в качеството си на вътрешен министър в първия кабинет на Меркел, каза, че ислямът е част от Германия и Европа.

През 2010 г. Кристиан Вулф, тогава президент на Германия, съживи фразата, което предизвика ожесточен обществен дебат, като десните консерватори го обвиниха, че отрича юдейско-християнските корени на Германия.

Меркел стои твърдо на страната на приобщаването, многократно заявявайки, че ислямът и мюсюлманите принадлежат към Германия и убедено защитаваше позицията в момента на най-голямата вълна от бежанци.

Коментарите на Зеехофер вероятно ще покажат разделението в новата коалиция, която се събра едва след като социалдемократите с неохота се качиха на борда след месеци на политическа парализа./АФП