Франция се превърна в мишена за джихадистите

Франция се превърна в мишена за джихадистите
Франция се превърна в мишена за джихадистите / БГНЕС

Въоръжен мъж, заявяващ верността си към „Ислямска държава“ (ИД), уби най-малко двама души и взе заложници в югозападна Франция преди самият той да бъде покосен от полицията. Това е последната засега смъртоносна атака, стоварила се върху европейската държава.

[b]Франция пострада от ислямистка терористична атака[/b]

Шестнайсет души бяха ранени, двама от които сериозно, освен тримата, които бяха убити в разигралата се днес драма в югозападна Франция, в която главно действащо лице беше мъж, изразяващ верността си към „Ислямска държава“.

Полицаят, който зае мястото на жена заложник, „се бори за живота си, каза президинтът Еманюел Макрон в телевизионни изявление, последвало стрелбите в Каркасон и Треб, и аплодира служителят на реда като герой. „Страната ни пострада от ислямистка терористична атака“, каза президентът.

Терористът – 26-годишен наркопласьор и вероятен ислямистки екстремист – завърза три отделни престрелки, и финалът на амока му беше взимането на заложници в супермаркет в Треб.

Вътрешният министър Жерар Коломб каза, че терористът, Радуан Лакдим, за когото от службите казват, че е мароканец, е бил наблюдаван поради подозрение че се е радикализирал, но в крайна сметка било решено, че не представлява заплаха.

Франция остава в повишена готовност след вълната от джихадистки атаки, при които от 2015 г. досега беше отнет животът на стотици.

Президинтът Еманюел Макрон
Президинтът Еманюел Макрон / БГНЕС

[b][i]Хронология на най-големите джихадистки атаки след стрелбата в редакцията на „Шарли Ебдо“.[/i][/b]

2017

1 октомври: 29-годишен тунизиец с викове „Аллах Акбар“ уби две млади жени с нож на централната ж.п. гара в Марсилия. Ахмед Ханачи беше застрелян от военен патрул. Отговорност за неговото нападение пое ИД.

20 април:39-годишен бивш затворник застреля полицай и рани други двама на авеню „Шанз Елизе“ в Париж. Стрелецът Карим Чеурфи беше убит от полицията и близо до неговото тяло беше намерена бележка, възхваляваща ИД, като групировката пое отговорност за извършеното от джихадиста.

2016

26 юли: Двама тийнейджъри прерязаха гърлото на 85-годишен свещеник пред ужасените погрледи на петима вярващив неговата черква в град Сен Етиен дю Рувре. Абдел Малик Петитжан и Адел Кермиш, и двамата на по 19 години, бяха убити от полицаи. Отговорност за убийството пое ИД. От видеозапис се вижда как младежите са се заклели във вярност към групировката.

14 юли: Тунезиец подкара камион през хората, излезли на разходка послучай Деня на Бастилията в средиземноморския град ница. При атаката бяха убити 86 души и ранени над 400. Шофьорът Мохамед Бухлел, на 31 г.,беше застрелян от силите за сигурност. Отговорност пое ИД.

13 юни: Люроси Абала, на 25 г., използва нож, за да убие полицай и неговата приятелка в техния дом в Магнавил, западно от Париж, пред очите на техния малък син. Абала беше убит от специалните части на полицията, но вече беше разпространил през социалните медии съобщението, че е извършил убийствата от името на ИД.

2015

13 ноември: Франция беше поразена от най-тежката терористична атака в историята си. Джихадисти от ИД, въоръжени с автомати и експлозиви, атакуваха мишени край националния стадион в Париж, на който се играеше мачът Франция-Германия, и едновременно с това заведения в Париж както и концертната зала „Батаклан“. При координираните нападения бяха избити 130 души, а над 350 бяха ранени.

21 август: Пътниците предотвратиха кръвопролитие във високоскоростен влак от Амстердам за Париж, като се справиха с човек, който откри огън по пътници. Той беше въоръжен с автомат "Калашников", автоматичен пистолет и хладно оръжие. Нападателят е идентифициран като 25-годишният марокански гражданин Аюб Ел Казани, известен на разузнавателните служби за връзки с радикалния ислям.

26 юни: Французинът Ясин Сали, на 35 г., уби и обезглави своя шеф и изложи на показ главата му на фона на две ислямистки знамена на оградата на газов завод в Сен Кантен Фелави в югоизточна Франция. Той се опита да взриви фабриката, но беше арестуван. Извърши самоубийство в килията.

19 април: Сид Ахмед Глъм, студент по информационни технологии от Алжир, е арестуван по подозрение, че е убил жена, която е била застреляна в колата си, и планира атака срещу църква в предградие Вилжюи на Париж. Прокурорите твърдят, че са открили документи за „Ал Кайда“ и ИД в дома му и че е бил във връзка със заподозрян джихадист в Сирия за атака срещу църква.

3 февруари: Въоръжен с нож мъж нападна трима войници, които охраняваха центъра на еврейската общност в Ница. 30-годишният нападател Муса Кулибали беше арестуван. В ареста той даде израз на своята омраза към Франция, полицията, военните и евреите.

7-9 януари: Двама мъже, въоръжени с автомати „Калашников“ атакуваха в Париж редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо“, убивайки 12 души. Полицайка е убита точно преди Париж на следващия ден, докато един стрелец взима заложници в еврейски супермаркет, четирима от които са убити. Нападателите са убити при отделни престрелки с полицията, но не и преди да изразят вярност към „Ал Кайда“ и ИД. /АФП