Германия е разтревожена от възможно споразумение между Путин и Тръмп.
Германия е разтревожена от възможно споразумение между Путин и Тръмп. / БГНЕС
Германия с тревога чака срещата Путин-Тръмп

На 16 юли в Германия внимателно ще следят хода на преговорите между президентите на Русия и САЩ. Германците се вълнуват от три въпроса: бъдещето на НАТО, статутът на Крим и съдбата на „Северен поток-2“.

На 16 юли в Хелзинки ще се състои срещата на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. Представителят на федералното правителство за сътрудничеството между руското и германското общество Дирк Визе отказа коментар. В същото време той, както и много други германски политици и експерти ще следи много внимателно хода на преговорите.

През последните месеци Германия многократно беше обект на нападки от страна на Тръмп. На този фон най-малките признаци, че американският лидер е успял да постигне взаимно разбирателство със своя руски колега могат още по-силно да опънат нервите на официален Берлин.

[b]Тръмп иска Германия да увеличи разходите за отбрана[/b]

Членството на ФРГ в НАТО е крайъгълен камък на политиката на Берлин в областта на сигурността. По тази причина пренебрежителните изказвания на Тръмп за Северноатлантическия алианс и критиката по адрес на германските власти за недостатъчните, според него, разходи за отбрана предизвикват тревога в Берлин.

В Германия подозират, че времето за срещата на Тръмп с Путин – само няколко дни след провелата се среща на върха на НАТО /11-12 юли/ – не е избрано случайно. „Това е опит да се провокира ЕС“, заяви германският политолог Щефан Майстер в интервю за вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. „Основният въпрос се състои в това, доколко благонадежден ще се окаже американският президент и ще даде ли на Путин някакви обещания без тяхното предварително съгласуване с партньорите от НАТО“, уточнява експертът.

Тръмп многократно е намеквал, че е готов да съкрати американското военно присъствие в Европа, така стопанинът на Белия дом се опитва да окаже натиск върху членовете на НАТО и да ги принуди да отделят повече пари за отбрана. Както отбелязва директорът на берлинския Център за източноевропейски и международни изследвания Гвендолин Засе това е спомогнало за охлаждането на отношенията между ЕС и САЩ. Германците искат по време на преговорите с Путин Тръмп да влезе в ролята на представител на страната, заемаща лидерска позиция в НАТО, а не в качеството на свободен агент.

Меркел с Тръмп.
Меркел с Тръмп. / БГНЕС

„Остава да се надяваме, че на срещата на върха на НАТО съюзниците на Тръмп са очертали границата, която той не трябва да пристъпва в своите отношения с Русия“, заяви в интервю за ДВ експертът на ПГ на „зелените“ по Източна Европа Ребека Хармс. Путин води „дългосрочна агресивна и антиевропейска политика“, опитвайки се да вбие клин между Вашингтон и неговите европейски партньори, твърди Хармс.

Сходно мнение споделя и политологът Щефан Майстер. Според него продължаващото отслабване на трансатлантическите връзки отговаря на интересите на Кремъл. „Москва иска да сключи сделка със Запада и да играе нова роля в осигуряването на европейската безопасност. Кремъл има интерес Америка да се дистанцира от Европа“. Берлин се страхува от такъв сценарий на развитие на събитията.

[b]Тръмп за принадлежността на Крим: това е „интересен“ въпрос[/b]

Един от ключовите показатели на това, колко далеч ще бъде готов да отиде Тръмп, е въпросът за признаването на Крим като част от Русия. Докато Германия е заела ясна позиция, осъждайки присъединяването на полуострова, американският президент до момента е направил противоречиви изказвания по тази тема: например, на 12 юли по време на срещата на НАТО в Брюксел Тръмп нарече въпроса за статута на Крим „интересен“. В случай че Тръмп направи отстъпки на Путин, в Германия и останалите страни от ЕС ще оценят неговите действия като предателство.

„Ако президентът Тръмп – а на фона на неговите изявления именно от това трябва да се страхуваме – признае Крим като част от Русия, то той ще предаде не само правата на Украйна, но и сигурността и суверенитета на европейските страни“, заяви Ребека Хармс. Тя е подкрепена от директора на ZoiS Гвендолин Засе. „ЕС никога няма да приеме подобна сделка. В същото време това ще стане победа за Путин, защото той ще успее да докаже, че единството на Запада е само илюзия“, резюмира експертът.

[b]Северен поток-2“: лична работа на Германия или заплаха за безопасността на ЕС?[/b]

Още един въпрос, представляващ интерес за жителите на ФРГ, е строителството на газопровода „Северен поток-2“, който ще свърже директно Русия и Германия. Заради тази сделка Доналд Тръмп нарече ФРГ „заложница“ на Русия и изрази мнението, че „Германия се намира под пълния контрол“ на Москва. При това съществува предположението, че Вашингтон би желал да увеличи доставките на собствен природен газ за Германия.

Меркел с Путин.
Меркел с Путин. / БГНЕС

В същото време има и мнение, че със своето поведение Тръмп по-скоро се опитва да демонстрира, че не се намира в тесни отношения с Кремъл: в САЩ, както и преди смятат, че Русия му е помогнала да победи на президентските избори през 2016 г. „Той критикува Русия от тактически съображения, защото американците го обвиняват в сговор с Путин“, заяви в интервю за Ройтерс директорът на Германското дружество за външна политика Даниела Шварцер.

Междувременно някои частично споделят позицията на Тръмп. „Такива индивидуални проекти, като „Северен поток-2“, се осъществяват въпреки всеобщите усилия за осигуряване на безопасността, защото тръбопроводът е стратегически проект, насочен към усилването на влиянието на Кремъл“, констатира Ребека Хармс. Би било интересно да се наблюдава как Тръмп, който направи на пух и прах Германия, ще коментира тази тема на срещата с Путин. /БГНЕС

---------

Чейз Джеферсън, „Дойче Веле“.