Протестите започнаха в Басра, но вече обхванаха и редица други градове.
Протестите започнаха в Басра, но вече обхванаха и редица други градове. / БГНЕС
4 жертви и 128 ранени по време на продължаващите протести в Ирак

Продължават масовите протести в Южен Ирак, предизвикани от прекъсването на електроенергията, предава Анадолската агенция.

В Басра протестиращите са влезли в схватка със силите за сигурност при опита си да проникнат в сградата на местния парламент. В резултат на сблъсъка двама души са загубили живота си, а други 35, включително 16 души полицаи, са били ранени.

Освен в Басра, електричеството е прекъснато и в провинциите Мутана, Майсан и Ди Кар, където също има масови демонстрации по този повод и опити за превземане на държавни и общински сгради.

Две са жертвите на сблъсъците в провинция Мутана, а ранените сред силите за сигурност са повече от 50.

В Майсан няма жертви, но ранените са 24.

В Ди Кар полицията е предотвратила опита на протестиращите да превземат сградата на местния парламент, при който са ранени 12 от демонстрантите и седем от иракските сили за сигурност.

Уличните протести започнаха през миналата седмица в богатата на петрол южна иракска провинция Басра, но скоро след това се разраснаха към редица други градове. Жителите на столицата Багдад също излязоха на улицата.

Освен преодоляване на проблемите с водо и електроснабдяването, демонстрантите искат подобряване условията на живот, справяне с безработицата и корупцията. /БГНЕС