Мозъкът на атентата в Барселона от 2017 г. все още е в Европа
Мозъкът на атентата в Барселона от 2017 г. все още е в Европа / БГНЕС
Мозъкът на атентата в Барселона от 2017 г. все още е в Европа

Предполагаемият организатор на миналогодишните джихадски атаки в Барселона и близкия морски курорт все още се укрива в Европа, съобщи испански вестник в четвъртък.

Източници на разследване съобщили на барселонския всекидневник "Ел Периодико", че "терористът е бил локализиран, редовно променя страната" и "остава в контакт с други (радикални) групи".

Преди това мароканският имам Абделбаки ес Сати, за когото се смята, че е радикализирал много от младежите, извършили атаките през август 2017 г., беше представян от властите като човек, който мечтаел и планирал атаките.

Но във вестникарската информация се казва, че сега силите на сигурността вярват, че имамът „ е бил връзката с интелектуалния автор на нападенията, който е бил "в град в центъра на Европа" по онова време.

Източниците не дават националност или възраст на подозирания ръководител на атаките и не са казали, че е живял накъде в Испания.

Потърсен от АФП, говорител на регионалната каталунски полиция отказа да коментира информацията на "Ел Периодико", като заяви, че "всичко, свързано с разследването на международните връзки" на джихадистката клетка, извършило атаките, е секретно.

Имамът беше убит по време на случайна експлозия един ден преди атаките в къща в град Алканар, град, разположен на около 200 километра от Барселона, където групата правила бомби.

Общо 16 души бяха убити, когато един микробус подкара срещу множеството хора на популярния булевард "Лас Рамблас" в сърцето на Барселона и при атака с нож в близкия курорт Камбрилс.

Групировката „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорността за атаките.

Шестимата младежи от марокански произход, на възраст от 17 до 24 години, които извършиха атаките, бяха убити от полицията.

Това беше най-смъртоносната джихадистка атака в Испания след март 2004 г., когато ислямистки бойци монтираха бомби в пътнически влакове в Мадрид, убивайки 191 души./БГНЕС