Стотици мирни жители на Южна Осетия загинаха преди десет години.
Стотици мирни жители на Южна Осетия загинаха преди десет години. / БГНЕС
Южна Осетия отбелязва 10 години от нападението на Грузия

В Южна Осетия започнаха възпоменателни мероприятия, посветени на десетата годишнина от началото на военния конфликт с Грузия, предава ТАСС.

В нощта на 8 август 2009 година Грузия атакува едностранно обявилата независимост Южна Осетия. Руската федерация се намеси в защита на местното население, след като още през първите часове на нападението загинаха няколко руски миротворци, разположени в района още през 1992 година.

В резултат от продължилия пет дни конфликт загинаха повече от хиляда души. На 26 август Русия официално призна независимостта на Южна Осетия.

Възпоменателната акция „Паметта е нужна на живите“ започна още във вторник вечерта. Участниците, начело с президента Анатоли Бабилов, положиха цветя пред монумента „Дърво на скръбта“ в столицата.

„Дай Бог, тази нощ, която жителите на Южна Осетия преживяха преди десет години, повече да не се налага да бъде преживяване от никого в Осетия или другаде по света“, заяви Бабилов в центъра на столицата Цхинвали, където се провеждат основната част от мероприятията. /БГНЕС