200 души пострадали в Букурещ при сблъсъци на жандармеристи и протестиращи

Над 200 души пострадаха по време на тазвечершните протести в центъра на Букурещ, на тях им бе оказана медицинска помощ, съобщи агенция Аджерпрес.

Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, които се опитваха да пробият загражданията.

„Екипите за първа помощ помогнаха на 200 души, които се намираха на Площада на победата, двама от тях се съгласиха да постъпят в болница. Трима жандармеристи бяха ранени, един от тях е настанен в болницата, има опасност за представителите на пресата”, казва се в съобщението.

Около осем часа тази вечер протестиращите те се опитаха да премахнат защитните заграждения, но демонстрантите отблъснаха жандармерията, която трябваше да използва сълзотворен газ.

„Умоляваме всички да се отдалечат от групите, провокиращи насилие, те могат изцяло да изопачат целта на митинга, който бе заявен като мирна демонстрация. Нашето обръщение е следствие от насилствените действия, които се наблюдават през последните часове”, гласи съобщение на жандармерията на страницата й във фейсбук.

Исканията на близо 60-те хиляди протестиращи, голяма част от които са диаспора, са разпускане на парламента, предсрочни избори, правителство на технократи, независимост на правосъдието, а също създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората. Общо протестиращите имат 20 искания. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ,. Те настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.

По-рано днес правителството обяви план за удвояване на държавните пенсии през следващите 4 години. Увеличението на бюджетните разходи по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния в момента е 110 леи. /БГНЕС