Повече от 2 милиона поклонници от цял свят пристъпват към ритуалите на хадж

Повече от 2 милиона поклонници от цял свят пристъпват в неделя към изпълнение на основните ритуали на хадж до светите места на исляма в Саудитска Арабия. Според информационна агенция САП са издадени визи на повече от 1,7 милиона чужденци, желаещи да извършат хадж тази година, заедно с около 300 хиляди души поданици на кралството и живеещи там за постоянно чужденци. Сред поклонниците са 22 500 руснаци.

Начало на маршрута

Тази нощ по-голямата част от мюсюлманите прекарват в специално оборудвани лагери в долината Мина (покрайнините на Мека), а призори на 8-ия ден от месеца Зул-Хиджа (месецът на поклонението хадж), облечени в бели дрехи, след ритуалните дарове на вода поемат по трудния път към отдалечената от свещения град на 25 километра планина Арафат, където от всеки поклонник се изисква да изпълни основния ритуал на хадж - хвърляне на камъни по дявола. Без отиване на Арафат поклонението се счита за невалидно.

Поклонниците се опитват да извървят целия път пеш, но възрастните и болни хора, за които да преодолеят това разстояние сами е тежко, отиват с микробуси, скоростта на движение на които е равна на средната скорост на движение на тълпата. Бдението на планината Арафат ще се проведе на 20 август. След това поклонниците ще извършат обред „побиване на Сатаната с камъни“ на моста Ал Джамрат и жертвоприношение на животно. То бележи началото на главния празник на всички мюсюлмани - Курбан Байрам (Ид ал Адха), който тази година започва на 21 август.

„Самото поклонение е на 21 август когато е Курбан Байрям. Тогава се извършват строго определени от канона ритуали. Един от тях е всеки кандидат-хаджия мюсюлманин да се докосне и обиколи седем пъти кубообразната структура Кааба (Къщата на Всевишния, бел. ред.), в центъра на джамията „Ал Масджид ал Харам“ в свещения град Мека. След това новите хаджии могат да съблекат специалните одежди „ихрами”, които са в бяло и от този ден нататък могат да се обличат по нормален начин. След това се правят посещения по свещените места, където е бил пророкът. Последните 10 дни от хаджа се прекарват в Медина, където е погребан нашият пророк”, разказа говорителят на Главното Мюфтийство в София Джелал Фаик.

Той каза още, че хадж е най-голямото годишно поклонение в света и е един от петте стълба на исляма, затова всеки вярващ трябва да го извърши поне веднъж в живота си.

Балканите в Мека

80 души от България са тръгнали на 10 август за поклонението в Мека. 277 мюсюлмани са кандидат-хаджии тази година. От другите Балкански страни също ще има представители. От там заминават 4212 вярващи, от които най-много са от Босна и Херцеговина и Косово. 672 вярващи от Македония тръгват към Мека, 470 от Албания, 1080 от Косово, 1680 от Босна и Херцеговина, 235 от Сърбия, 60 от Черна Гора, 15 души от Хърватска.

Безопасност и информираност - преди всичко

След многото трагични инциденти от предишни години, пожари в лагерите, шума и тълпите, както и инциденти по време на изпълнението на ритуалите, отнели десетки и стотици човешки животи, саудитските власти полагат големи усилия за обезопасяване на маршрутите и инвестират в модернизация на инфраструктурата стотици милиони долари. Съответните служби се опитват да подсигурят всичко до най-малките подробности.

Палатковият град от птичи поглед прилича на огромно бяло покривало заради десетките хиляди разпънати в него палатки, обезпечени с електричество и всичко необходимо за престоя на поклонниците. Доброволци постоянно дежурят, а има полицейски служители, чиято задача е да следят обстановката. Установяването в лагерите започна в края на миналата седмица.

В Мека и Медина, както и долините Мина и Муздалифа, през които преминават вярващите, са установени множество информационни пунктове, където на 15 езика може да се получи подробна информация за правилата на поведение по маршрутите, за пунктовете за оказване на медицинска помощ и за местата за дислокации на полевите екипи от доброволци, които, ако е необходимо, ще помогнат на заблудени поклонници. Пунктовете работят денонощно.

Министерството по въпросите на хадж съвместно с агенцията САП стартира информационен портал, както и страница в социалните мрежи, в които на шест езика - английски, арабски, френски, руски, китайски и фарси може да се получи цялата необходима информация за хадж, включително за транспорт и настаняване. Открита е денонощна гореща телефонна линия, на която 128 ислямски проповедници отговарят на въпросите на поклонниците.

Тези дни в авариен режим работят социални служби, подсилени екипи от лекари и медицински доброволци. Специалните служби за мониторинг в онлайн режим наблюдават качеството на въздуха, което сега се оценява като средно и добро, както и времето. През следващите дни, температурата на въздуха ще достигне 41-43 градуса по Целзий, с висока влажност до 70%, което ще изисква допълнително внимание на медицинските работници - дори и за млади и здрави хора в такива ситуации е изключително трудно да се премине по маршрута, да не говорим за възрастни хора и хора с увреждания.

Не са забравени децата и екологията

За първи път тази година в кралството се организират детски градини за децата на поклонниците, където на деца от различни възрасти - от два месеца до 10 години – се гарантира сигурен престой и игра под ръководството на квалифициран персонал докато техните родители изпълняват ритуала хадж.

Властите са се погрижили и за околната среда тази година, инсталирайки девет екологично чисти контейнери за отпадъци с капацитет на всеки от тях по 6 тона. /БГНЕС