Ибрахим Калън заяви, че е недопустимо САЩ да пренебрегват турското законодателство

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че е недопустимо САЩ да пренебрегват турското законодателство по делото на американския пастор Андрю Брансън. Неговото изявление бе цитирано от Ройтерс.

„От само себе си се разбира, че ние намираме за неприемливо игнорирането от страна на САЩ на съдебния процес“, казва Калън. „В Турция действа принципа за върховенство на закона, по отношение на Андрю Брансън като физическо лице се води съдебен процес“

Изявлението на Ибрахим Калън е в отговор на думите на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, който в интервю за Ройтерс от 22 август, заяви че кризата в отношенията между Вашингтон и Анкара може да бъде прекратена "незабавно", ако Турция освободи Брансън.

Съдът в турския град Измир на 17 август отново отказа да освободи обвиняемия пастор под домашен арест по обвинение в съучастие с терористи. На 1 август Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу министъра на вътрешните работи на Турция, Сюлейман Сойлу и министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл, в отговор на отказа на Анкара да позволи на Брансън да се завърне в родината си. Турското външно министерство осъди решението на САЩ и призова за отмяната му.

Брансън, който е живял в района на Измир, Турция, бе арестуван миналата година по обвинения във връзки със забранената Кюрдска работническа партия и терористичната организация ФЕТО, привърженици на Гюлен. Анкара вярва, че именно поддръжниците на Гюлен са организаторите на опита за държавен преврат в Турция през 2016 г.

На 7 май Брънсън се изправи пред турскя съд и отхвърли обвиненията в тероризъм и шпионаж, а на 25 юли, бе е поставен под домашен арест по здравословни причини. Прокуратурата настоява произнесената за него присъда да бъде лишаване от свобода за срок от 35 години. /ТАСС