Мъже рохинджа по време на петъчна молитва.
Мъже рохинджа по време на петъчна молитва. / БГНЕС
Генералният секретар на ООН призова за разследване признаците на геноцид в Мианмар

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните от ООН сериозно да разгледат изводите на експерти от международната организация, които смятат, че в Мианмар са налице признаци на геноцид срещу мюсюлманското малцинство рохинджа.

„В техния [на експертите от ООН] доклад, публикуван вчера, се съдържат примери за сериозни нарушения на човешките права … които несъмнено представляват сами по себе си най-въпиещи престъпления според международното право“, заяви генералният секретар на ООН в реч по време на заседание на Съвета за сигурност. „Смятам, че изводите и препоръките, съдържащи се в този доклад, заслужават да бъдат щателно разгледани от всички съществуващи органи на ООН“, добави Гутериш. В своето слово обаче той се въздържа да използва термина „геноцид“.

В доклада, изготвен от експертите на ООН, се твърди, че редица висши военни от въоръжените сили на Мианмар трябва да бъдат съдени за геноцид срещу мюсюлманската народност рохинджа.

От Службата на Върховния комисар за правата на човека препоръчаха на Съвета за сигурност да „наложи индивидуални санкции, включително забрана за пътуване и замразяване на активите, на тези лица, които носят най-голяма отговорност за сериозните нарушения на международното право“. Препоръчва се и налагането на оръжейно ембарго срещу Мианмар.

На 5 август 2017 година бойци мюслмани от нелегалната организация „Армията на спасението на рохинджа от Аракан” атакуваха 30 полицейски пункта в Югозападна Мианмар. В отговор силите за сигурност започнаха антитерористична операция, по време на която, по официални данни, загинаха повече от 400 души. Според „Лекари без граници“ обаче, само през първия месец от операцията, жертвите са 6,7 хил.

Властите в Мианмар смятат рохинджа за нелегални имигранти от Бангладеш, въпреки че някои от тях пребивават в страната вече дълги години. В миналото в щата Ракин често възникваха конфликти на религиозна основа, водещи до силови сблъсъци, между придошлите мюсюлмани и местните будисти. /ТАСС и БГНЕС