Пакистанци горят холандско знаме с лика на Вилдерс.
Пакистанци горят холандско знаме с лика на Вилдерс. / БГНЕС
В Холандия отмениха конкурс за карикатури на Мохамед заради смъртни заплахи

Холандският политик Герт Вилдерс, известен с антиислямската си реторика, обяви, че отменя обявения по-рано от самия него конкурс за карикатури на пророка Мохамед, предава АФП.

Лидерът на холандската дясна Партия на свободата обясни решението си с получените смъртни заплахи от разгневени мюсюлмани.

Преди два дни местната полиция задържа 26-годишен мъж по подозрения, че възнамерява да извърши покушение срещи Вилдерс. Според прокуратурата в Хага той е планирал да „извърши убийство и терористичен акт“.

Противоречивият холандски политик обяви в четвъртък вечерта решението си да отмени конкурса, който стана обект на множество критики от политици, медии и обикновени граждани, които смятат, че това съвсем ненужно ще разгневи мюсюлманите. Особено остро реагираха и жителите на Пакистан, където има строги закони срещу оскверняване на исляма. В сряда от Министерството на външните работи на Холандия отправиха предупреждение към своите граждани, които пътуват до Пакистан да бъдат крайно внимателни и да избягват демонстрациите в Исламабад, Лахор и Карачи.

„Взех решение да отменя конкурса, за да предотвратя риска хората да станат обект на насилие от ислямисти. Не бих желал мюсюлманите да използват конкурса за карикатури като извинение за извършване на насилие“, заяви Вилдерс.

Лидерът на Партията на свободата обяви конкурса още през юни и по думите му досега са постъпили повече от двеста карикатури.

Министър-председателят Марк Рюте се разграничи от инициативата на Вилдерс и обяви, че според става въпрос за провокация. Въпреки това обаче той подчерта, че подкрепя свободата на словото в Холандия. /БГНЕС