Пашинян и Путин.
Пашинян и Путин. / БГНЕС
Русия и Армения се договориха за продължаване на оръжейните доставки за Ереван

Президентът на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателят на Армения Никол Пашинян са постигнали договореност за продължаване на руските оръжейни доставки за Ереван, предава ТАСС.

В интервю за вестник „Комерсант“ Пашинян заявява, че се е договорил за това с руския държавен глава на 8-ми септември, по време на визитата си в Москва.

Според Пашинян става въпрос за доставки на оръжие на кредит. „Ще разгледаме обаче и други възможности“, отбелязва арменският премиер.

„Това е изключително важно сътрудничество и аз мисля, че в тази сфера няма да имаме никакви проблеми“, заключи Пашинян.

От Кремъл засега отказват да коментират постигнатите на 8-ми септември договорености. По време на откритата част от срещата Путин — Пашинян обаче руският лидер отбеляза, че двете страни ще развиват отношенията помежду си във всички направления, включително и във военната сфера.

През ноември 2017 година тогавашното правителство на Армения одобри договор за предоставяне на руски кредит в размер на 100 млн. американски долара за финансиране на доставките на военно оборудване. Лихвата по заема възлиза на 3% като Ереван се задължава да използва средствата в периода 2018 — 2022 година.

В последно време в медиите се появиха публикации, че Русия възнамерява да прекрати оръжейните доставки за Армения заради кризата в двустранните отношения. В началото на август обаче заместник-министърът на отбраната на РФ Александър Фомин категорично опроверга всички подобни писания. / БГНЕС