Броят на жертвите на тайфуна Мангхут, който премина над Филипините, достигна 59 души
Броят на жертвите на тайфуна Мангхут, който премина над Филипините, достигна 59 души / БГНЕС
Расте броят на жертвите на тайфуна Мангхут

Броят на жертвите на тайфуна Мангхут, който премина над Филипините, достигна 59 души, съобщава Си Ен Ен. 32 души са ранени, а 42 са обявени за изчезнали. Бурята предизвика мащабни свлачища, които затрупаха цели градчета. Поройните дъждове в района на остров Лусон, който бе най-тежко засегнат от стихията, продължават. На много места няма електричество. Прекъснати са и комуникациите.

Спасителни екипи с надпреварват с времето, издирвайки оцелели под тоновете земна маса.

Тайфунът удари най-гъсто населената китайска провинция с ветрове със скорост от 165 километра в час, съобщава Би Би Си. В провинция Гуангдонг е в сила най-високата – червена - степен на опасност от стихията, която премина край Хонконг, където разлюля небостъргачи и нанесе сериозни щети.

Мангхут, който е най-мощната буря за тази година, навлезе в континенталната част на Китай край град Джиангмен. Хиляди хора вече бяха евакуирани като предпазна мярка преди приближаването на стихията. В Хонконг поройните дъждове причиниха огромни наводнения, като на места нивото на водата е над 3,5 метра. Очевидци разказаха, че по улиците плуват риби, изхвърлени от океана.

Към момента се съобщава за най-малко 111 пострадали, като се има предвид, че мегаполисът избегна директния удар на стихията. Магазините и обществения транспорт не работят. Над 800 полета от международното летище в града са отменени, което засегна близо 100 000 пътници. В съседно Макао, за пръв път в историята на автономния район, известните му казина затвориха врати заради стихията. Очаква се силата на Мангхут да намалее до тропическа буря във вторник, когато ще е навлязъл още по-навътре в континенталната част на Китай. / БГНЕС