Целта на изборите е получаването на подкрепа на позицията на Мей по Брекзит и запазването на премиерския й стол
Целта на изборите е получаването на подкрепа на позицията на Мей по Брекзит и запазването на премиерския й стол / БГНЕС
Великобритания започва подготовка на предсрочни избори през ноември

Екипът на британския премиер Тереза Мей започна подготовка за провеждане на предсрочни парламентарни избори през ноември, съобщи вестник "Съндей Тайм", цитирайки двама от нейните близки сътрудници. Целта на изборите е получаването на подкрепа на позицията на Мей по Брекзит и запазването на премиерския й стол.

Както пише вестникът, стимул за такова решение бе неформалната среща на върха в Залцбург. Целта на предсрочните избори е да привлече обществената подкрепа за новия план за действие по Брекзит, допълва изданието.

Вестникът пише също, че обкръжението на Мей е решило да намали вътрешната опозиция срещу министър-председателя до предполагаемите избори. Според публикацията, един от приближените й министри е заявил, че Мей вероятно ще подаде оставка през лятото на 2019, ако членовете на кабинета не се опитат да я сменят сега.

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Преговорите за условията на изтегляне на Великобритания от ЕС продължават от лятото на миналата година и все още не са довели до значителен напредък. Наскоро в британските медии се появиха съмнения, че резултатът от преговорите може да бъде липсата на споразумение. /БГНЕС