Жена разпознала Анатоли Чепига жена разпознала Анатоли Чепига /вляво/, който твърди, че се казва  Руслан Боширов
Жена разпознала Анатоли Чепига жена разпознала Анатоли Чепига /вляво/, който твърди, че се казва Руслан Боширов / БГНЕС
Идентифицираха единия от заподозрените за отравянето в Солсбъри като офицер от разузнаването

Идентифицираха единия от основните заподозрени за отравянето с новичок в британския град Солсбъри като офицер от разузнаването, съобщава Би Би Си. Разследващи журналисти от британската телевизия посетили село Берьозовка, разположено на 5000 мили източно от Москва в Далечния изток на Русия в непосредствена близост до границата с Китай.

Там показали снимки на заподозрените и жена разпознала Анатоли Чепига, който бил удостоен със званието „Герой на Русия” – отличие, което се връчва лично от руския президент. Полковник Чепига бил разпознат от местните тъй като израснал в селото. В скорошно интервю за руската държавна телевизия обаче той заяви, че името му е Руслан Боширов и е цивилен гражданин.

Според британската полиция обаче двамата заподозрени вероятно не са използвали истинските си имена, когато са влезли на територията на Обединеното кралство. Русия отрича да е замесена по какъвто и да било начин с нападението с нервнопаралитиното вещество новичок срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март.

През миналата седмица говорител на руския президент Владимир Путин категорично отрече званието „Герой на Русия” да е било присъждано на лице с името Анатоли Чепига. Той отказа да отговори и дали това означава, че полковникът е бил удостоен с отличието заради изпълнението на тайни мисии.

Самият Путин преди две седмици обяви, че заподозрените, издирвани от британската полиция, са цивилни. „Няма нищо специално и нищо криминално в случая”, категоричен бе руският президент. / БГНЕС