Кримският мост беше завършен за едва 816 дни.
Кримският мост беше завършен за едва 816 дни. / БГНЕС
Кримският мост от днес е отворен и за товарни автомобили

Кримският мост, който през май беше официално открит и пуснат в експлоатация за леки автомобили, от днес ще е достъпен и за товарни автомобили, съобщават от информационния център "Кримски мост".

"От понеделник, 1 октомври, 00:00 часа московско време, [съвпада с българското] отпадат всички ограничения, действащи на новия участък на път А-290 по Кримския мост", се казва в официалното изявление.

Досега изключения се предвиждаха единствено за товарните превози, свързани със строителството на Кримския мост и трасето "Таврида", свързващо Керч със Симферопол.

От Федералната пътна агенция подчертават, че преминаването през моста, което ще отнема на товарните автомобили около 20 минути, ще остане безплатно.

Експерти са на мнение, че откриването на моста за товарни автомобили ще доведе до намаляване на цените на редица стоки в Крим, тъй като по този начин значително се намаляват разходите и рисковете, свързани с използването на фериботни връзки.

БГНЕС припомня, че автомобилната част на моста, свързващ Крим с останалата част на Русия, беше официална открита на 15 май в присъствието на президента на Руската федерация Владимир Путин. До днес беше позволено преминаването единствено на леки автомобили и пътнически автобуси. Строежът на железопътната част на трасето, която ще бъде пусната в експлоатация през 2019 година, продължава. Кримският мост е най-дългият мост на Стария континент. /ТАСС и БГНЕС