Саудитска Арабия отхвърли "безпочвените" обвинения за убийство на журналиста Хашоги

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията, че е наредила Джамал Хашоги да бъде убит на територията на нейното консулство в Истанбул, определяйки ги за "лъжи и безпочвени обвинения", които Анкара разпространява във връзка със съдбата на изчезналия журналист.

Полемиката се задълбочи след като „Вашингтон Поуст“ съобщи, че турски официални лица са направили записи от вътрешността на сградата, които доказват, че Хашоги е бил измъчван и убит в консулството.

Саудитска делегация пристигна в Турция за разговори, съобщават официални лица в петък, по повод случая, който заплашва и без това крехките отношения между двете страни.

В първата официална реакция на министерско ниво по повод на обвиненията за убийството на Хашоги, министърът на вътрешните работи принц Абдул Азиз бин Сауд бин Найеф заяви, че "сведенията, които се разпространяват около някаква заповед за убийство на журналиста, са лъжи и безпочвени твърдения".

Кралството "се ангажира със своите принципи, правила и традиции, които са в съответствие с международните закони и конвенции", добавя той, според официалната саудитска информационна агенция.

Случаят рискува да наруши имиджа на царството и неговите отношения със Запада след като принц Мохамед бин Салман насърчи започналите реформи у дома.

Известни имена от медиите и бизнеса вече отмениха своето участие на голяма конференция в Рияд този месец.

Саудитският журналист и сътрудник на "Вашингтон поуст" Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството, за да получи документи за предстоящия си брак.

Турските правителствени източници твърдят, че полицията вярва, че е бил убит, но Рияд отрича това.

Делегацията на Саудитска Арабия, чийто състав не е ясен, се очаква да се срещне с турските отговорни лица в Анкара този уикенд, съобщава държавната медия. /АФП