Именно жените бяха мнозинството протестиращи.
Именно жените бяха мнозинството протестиращи. / БГНЕС
Масови безредици в Индия заради жени в индуистки храм

Масови протести и безредици обхванаха района на индуисткия религиозен комплекс Сабаримала в южния индийски щат Керала, предават местните медии.

Хиляди религиозни радикали се събраха, за да не допуснат жени на възраст между 10 и 50 години да проникнат в храма на бог Аяпа. За мнозина вярващи, включително хиляди жени, традициите се оказаха по-силни от равенството между половете. Вярващите смятат, че влизането в храма на жени, които могат да имат менструален цикъл, е неуважение към божеството.

През последните 24 часа нито една жена не успя да влезе в храма, независимо от решението на Върховния съд на Индия, който по-рано постанови, че индийките трябва да имат достъп до него, независимо от своята възраст.

В знак на протест срещу решението на съда, индийка опита да извърши самоубийство на подстъпите пред храма, но беше спряна от полицията.

Масовото участие на жени в протестите изненада мнозина либерално настроени индийски политици, които очакваха подкрепа именно от нежната част на обществото в Керала. /Guardian и БГНЕС