"Високата вода" във Венеция уби 11 души, наводни площад "Сан Марко"

Мозайката на катедралата "Сан Марко" във Венеция и два гоблена от известния испански художник Хуан Миро са повредени от наводненията в града, съобщи италианската агенция АНСА.

Дъждовете наводниха цялата централна част на базиликата на едноименния площад. Пострадаха мозайки, монументални бронзови византийски кресла, мраморни колони.

Гоблени на Миро са изложени в двореца "Загури" за изложбата "От Кандински до Ботеро - всички за една цел", която трябва да бъде отворена за обществеността на 1 ноември. Помещение на първия етаж на двореца също беше наводнено поради техническа повреда на тоалетната. Силното напрежение от покачването на водното равнище е довело до пробив на тръба, предаде ТАСС.

Всички останали творби от ХХ век са спасени, защото са били прехвърлени на горния етаж. Само Миро е останал на приземния етаж. И двата гоблена вече са доставени в специални работилници за реставрация.

В резултат на разразилата се в Италия стихия 11 души са загинали през последните 24 часа, главно поради падането на дървета, повалени от силни пориви на вятъра.

Според местните власти "acqua alta" (високата вода) е достигнала до 156 сантиметра в ранния следобед, а дървените платформи, които обикновено се поставят на главните проходи в ренесансовия град, не са били достатъчни, за да осигурят безопасно преминаване по ниско разположения площад. /БГНЕС