Растежът на Китай променя баланса на силите, категоричен е Хънт.
Растежът на Китай променя баланса на силите, категоричен е Хънт. / БГНЕС
Лондон: Китай е най-голямата опасност за западните демокрации

Британският външен министър Джереми Хънт предупреди за опасността, която представлява икономическото развитие на Китай за западните демокрации, отбелязвайки, че към 2030 г. държавата с най-голяма икономика в света ще бъде недемократична.

„Към 2030 г. за пръв път в историята най-голямата икономика няма да бъде демокрация“, каза ръководителят на Форин офис.

„Растежът на Китай променя баланса на силите. През 1980 г. КНР отговаряше само за 2% от световния БНП, днес – за 15%. През 2030 г. Китай ще изпревари САЩ и ще се превърне в най-голямата икономика в света, а през 2050 г. общият обем на БВП на Китай и Индия ще надхвърли общия обем на БВП на страните от Г-7, където влизат САЩ, Германия, Великобритания, Япония, Франция, Канада и Италия... Силата винаги следва парите, така че ние не трябва да подценяваме силното влияние, което това ще окаже“, заяви Хънт.

Външният министър подчерта, че западните демократични ценности „изпитват най-голямата заплаха от падането на Берлинската стена“ през 1989 г.

Хънт обяви, че Великобритания ще увеличи щата на своя дипломатически корпус с 1000 души с цел разширяването на връзките с различни страни по света след Брекзит. Той призова и за реформа на международните организации и, по-конкретно, на ООН. „Реформирането на остарелите международни организации е най-добрият начин да ги спасим от крах“, подчерта британският външен министър.

Накрая, той обеща, че Великобритания ще разчита не само на меката сила, но и на отбранителните си възможности. „Ще продължим да харчим не по-малко от 2% от БВП за отбрана, ще обновим нашия ядрен щит“, каза Хънт. /ТАСС