Николай Младенов: "Ескалацията през последните 24 часа е изключително опасна и безразсъдна"
Николай Младенов: "Ескалацията през последните 24 часа е изключително опасна и безразсъдна" / БГНЕС
Конфликтът между Израел и палестински радикали в Газа на ръба на ескалацията

В понеделник следобед радикалите от Газа бомбардираха Израел с десетки ракети и снаряди в отговор на операция в южната част на сектора, която се проведе в неделя вечер от израелските специални сили. В резултат на това нападение бяха убити 7 радикали от военното крило на ХАМАС "Бригадите Изедин ал Касам", контролиращо Газа, включително един от командирите му.

 Радикали от военното крило на ХАМАС "Бригадите Изедин ал Касам", контролиращо Газа
Радикали от военното крило на ХАМАС "Бригадите Изедин ал Касам", контролиращо Газа / БГНЕС

ХАМАС, които контролират територията, обявиха пълна бойна готовност, а премиерът на Израел Бенямин Нетаняху прекъсна визитата си във Франция.

Над 300 ракети са били изстреляни от палестински бунтовници в Южен Израел, като 60 от тях са били заловени от ПВО системата "Железен купол". Израелски автобус е бил ударен от противотанкова ракета, в резултат на което има жертви.

Израелската армия е поразила повече от 70 военни цели в ивицата Газа в отговор на 300 ракети, изстреляни от радикали в израелски градове на територията на палестинския морски анклав, съобщиха от пресслужбата на армията.

Сред унищожените цели в ивицата Газа са 8 военни лагера, военни и наблюдателни пунктове, три подземни тунела и оръжеен цех, предаде ТАСС.

Най-малко 35 души бяха ранени в резултат на ракетните атаки на израелска територия от ивицата Газа.

Броят на жертвите расте, а конфликтът продължава
Броят на жертвите расте, а конфликтът продължава / БГНЕС

Според Министерството на здравеопазването в Газа трима палестинци са убити, а около 15 са ранени.

Бойните действия продължават и в момента.

Атаките от двете страни продължават
Атаките от двете страни продължават / БГНЕС

ООН работи в тясно сътрудничество с Египет за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа. Това бе обявено от специалния координатор на ООН по близкоизточния мирен процес Николай Младенов.

"ООН работи в тясно сътрудничество с Египет и всички заинтересовани страни за отдалечаването на Газа от ръба на пропастта", пише той в Туитър. "Ескалацията през последните 24 часа е изключително опасна и безразсъдна. Ракетните атаки трябва да спрат, страните са длъжни да проявят сдържаност. Невъзможно е да не се полагат всички възможни усилия да се спре спиралата на насилието", добави той. /БГНЕС