Благодаря на дамите за символния подарък, който получих тази нощ на летището, каза през февруари 2016 г. премиерът Бойко Борисов. Не само н
Благодаря на дамите за символния подарък, който получих тази нощ на летището, каза през февруари 2016 г. премиерът Бойко Борисов. Не само н / БГНЕС
Проучване: Корупцията подрива подкрепата за демокрацията в Източна Европа

Източноевропейската вяра в демокрацията е намаляла и германски изследователи смятат, че знаят причината за това – корупцията.

Изследване на Германския икономически институт, мозъчен тръст, базиран в Кьолн, отбелязва, че подкрепата за демокрацията обикновено расте, колкото по-дълго живеят хората в такава система. Но според проучването, изследванията показват, че подкрепата за демокрацията е паднала в бившите комунистически страни от Източна Европа от 2006 г. насам.

За да обяснят разликата, изследователите цитират данни, показващи, че размерът на корупцията в Източна Европа почти се е удвоил през същия период, пише „Политико“.

"Повишената практика на корупцията в тези държави подкопава подкрепата за демокрацията", казват те в доклада си. "Само при отсъствието на корупция опитът на демокрацията може да окаже пълно въздействие върху продемократичните нагласи".

По думите на респонденти от Източна Европа, участвали в социологически проучвания за това, че са правили неофициални плащания при контакт с представители на публичната власт, се отбелязва определен скок – ако през 2006 г. става дума за 5% отговорили положително, през 2016 г. процентите вече са 9,4.

Според публикуваната от Германския икономически институт класация по корумпираност резултатите са сериозни. Забележителното е, че България е заобиколена от „шампионите“. На първо място е Турция, нищо че само 3% от територията ѝ са на европейска земя, с нейните забележителни 33%. „Сребърен медалист“ е Румъния с 26%. Черна гора и Сърбия са съответно на четвърто и пето място с 20% и 19%. Макар и наскоро освободила се от сянката на Никола Груевски, Македония е с 18% плащали „под масата“ за административни услуги. „Чак“ тогава е България, в която „само“ 15% са принуждавани да пълнят чужди джобове. Изследователите специално отбелязват, че българите съобщават за две „постижения“ - високо ниво на корупция и относително ниска подкрепа за демокрацията.

За периода 2006-2016 г. тенденцията при „Демокрацията е за предпочитане пред всякаква друга форма на политическа система“ бележи спад в Източна Европа. През 2006 г. тя е била около 58%, докато 2016 г. е с 8% по-ниска. В Западна Европа е обратното – макар и с малко, но подкрепата за демокрацията се е увеличила за тези десет години от 77% на 79%. По този параграф България някъде към края на таблицата – у нас 43% искат демокрация. Остава неясно какво искат останалите 57%. Най-спокойно може да се нарече положението в Германия – там 95% са „за“ демокрацията. По този показател след България са Словакия и Сърбия, които са на едно ниво - 37%.

Според изследователите от събраните от тях данни може да се направи изводът, че „демокрацията не процъфтява от само себе си“. Според тях източноевропейските страни имат нужда от подобряване качеството на техните демократични институции.

„В противен случай всички трудни постижения могат отново да изгубят стойността си. Справянето с корупцията е една от основните стъпки в тази посока“, сочи проучването./БГНЕС