Зам-председателят на ЕК Валдис Домбровскис и еврокомисарите Мариян Тейсен и Пиер Московиси
Зам-председателят на ЕК Валдис Домбровскис и еврокомисарите Мариян Тейсен и Пиер Московиси / БГНЕС
Брюксел официално отхвърли италианския бюджет за 2019 г.

Брюксел официално отхвърли предвиждащия сериозни разходи италиански бюджет за 2019 г., което разчиства пътя за безпрецедентни санкции срещу Рим и задълбочаване на крамолите с италианското популистко правителство.

„С онова, което италианското правителство е поставило на масата, виждаме опасност страната да се движи като сомнамбул към нестабилност", заяви заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис на пресконференция в Брюксел.

Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис
Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис / БГНЕС

"Ние заключаваме, че откриването на базирана на дългове процедура за прекомерен дефицит е ... оправдана", добави той, позовавайки се на официалния процес на ЕС за наказване на държавите-членки за прекалено големи разходи.

Заключението не беше изненадващо, след като комисията вече отхвърли италианския бюджет за 2019 г. миналия месец, което е първи такъв случай в ЕС.

Но Италия отказва да преосмисли позицията си след ветото на Брюксел.

Италианският бюджет е критикуван за премахването на намаляването на разходите, наложено от ЕС, договорено от предишното правителство, и вместо това обещава разходване на средства, включително основен месечен доход за безработните и повишаване на пенсиите.

В сряда комисията изрази съжаление за "забележимо отстъпление" по отношение на предишните реформи, "по-специално за пенсионните реформи".

С такова мнение държавите-членки на ЕС имат две седмици, за да решат дали да разрешат на комисията да задейства процедурата при прекомерен дефицит - едномесечен процес, който може да доведе до глоби.

След като бъде активирана, процедурата позволява на Рим да преговаря и да коригира действията си, преди Брюксел да може да наложи санкция, която може да достигне 0,2% от БВП на Италия.

Очакванията в Европа за това, че дясната популистка коалиция на Италия ще отстъпи по въпроса, са малки, поне до изборите за Европейски парламент през следващата май, когато правителството се надява да се възползва от вълната от от анти-ЕС настроения.

Коалиционното правителство, съставено от Лигата на Салвини и анти-елитарното Движение 5 звезди (Д5З), настоява, че бюджетът ще подпомогне растежа в третата по големина икономика на еврозоната и ще намали дълга.

"Пристигна ли писмото от ЕС? Чакам и Дядо Коледа", заяви десният заместник министър-председател Матео Салвини и добави: "Ще отговорим на ЕС възпитано".

В бюджета си Италия възнамерява да реализира публичен дефицит от 2,4% от брутния вътрешен продукт през 2019 г. - три пъти повече от целта на лювоцентристкото предишно правителство - и такъв от 2,1% през 2020 г.

Брюксел прогнозира, че дефицитът на Италия ще достигне 2,9% от БВП през 2019 г. и ще достигне 3,1% през 2020 г. - нарушавайки ограничението от 3,0% на ЕС. /БГНЕС