Изглед от руския град Нижни Тагил
Изглед от руския град Нижни Тагил / БГНЕС
Започва Световната конференция на ООН за климатичните промени

Пътища за осъществяване на Парижкото споразумение ще обсъдят участниците в Световната конференция на ООН за климатичните промени, която започва днес в полския град Катовице.

В рамките на форума ще протече 24-та сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на Организацията на обединените нации за промените на климата, 14-та среща на страните по Протокола от Киото и Конференцията на подписалите Парижкото споразумение.

Около 30 хиляди делегати от 200 държави ще пристигнат за форума в града в южната част на Полша. Сред високопоставените гости са президентът на Словения Борут Пахор, президентът на Швейцария Ален Берсе, държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин, министър-председателят на Холандия Марк Рюте. Холивудският актьор Леонардо ди Каприо и бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер се очаква да присъстват. В първите дни на конференцията Русия ще бъде представена от министъра на природните ресурси и екология на Руската федерация Дмитрий Кобилкин. България ще бъде представена от президента Румен Радев, който ще направи изказване на 3 декември.

В неделя по време на конференцията ще бъдат обсъдени техническите подробности по провеждането й, ще бъдат проведени първите работни заседания, а в понеделник е планирано тържественото откриване на форума и изказвания на високо равнище с участието на ръководителите на делегациите.

Конференцията се провежда под наслова "От черно към зелено", което символизира прехода от замърсяването на околната среда към използването на зелени технологии, които са ориентирани към опазването на климата. До 14 декември участниците трябва да решат как да бъде постигнато това.

В Катовице започва COP24
В Катовице започва COP24 / БГНЕС

[b]Цели на конференцията[/b]

Участниците в сесията ще продължат да обсъждат по-нататъшната съдба на Парижкото споразумение за климата, което бе подписано на 12 декември 2015 г. във френската столица. Държавите, които ратифицираха този документ, се съгласиха да не допускат увеличаването на средната температура на планетата до 2100 г. с повече от 2 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха. Миналата година решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението беше сериозен удар, но според него то възпрепятства развитието на американската икономика.

Полските власти очакват в хода на конференцията участниците да могат да разработят методи за изпълнение на целите на Парижкото споразумение. Те възнамеряват да приемат пътна карта, пакет от мерки за прилагане на споразумението и да се съгласуват начините за финансиране на действия, насочени към опазване на околната среда.

Секретариатът на Рамковата конвенция на ООН по въпросите за климатичните промени подкрепя тези цели. "Парижкото споразумение ни дава исторически план за действие относно изменението на климата и изграждането на по-добро бъдеще за всички. Сега трябва да приемем основните положения по прилагането на Парижкото споразумение, да го превърнем в реалност и да направим конкретни стъпки за опазване на климата", се казвя в официалната страница на секретариата в „Туитър“. Постигането на целите на Парижкото споразумение все още е възможно, но всички участници са длъжни да ги реализират на практика."

[b]Очакванията на Русия[/b]

Руската страна очаква от конференцията в Катовице, преди всичко конструктивен диалог. "Очакваме, че ще бъдат приети в окончателната си форма правилата за реализация на Парижкото споразумение. Сигурен съм, че те трябва да са ясни, разбираеми и да не позволяват двусмислено тълкуване. Би било правилно, ако Конференцията определи и други планове и задачи за работа по въпросите на климата за близките 1-2 години“, каза ръководителят на Министерството на природните ресурси на Русия.

"По мое мнение, участниците в конференцията са изправени пред задачата да предотвратят ескалацията на спора между развиващите се и развитите страни - членки на Конвенцията за климата около правилата за прилагане на Парижкото споразумение. По-нататъшното изостряне на дискусията може да има отрицателен ефект. Надявам се, че всичко ще протече в съзидателен контекст“, добави той.

Снимка от Беларус
Снимка от Беларус / БГНЕС

[b]Сложни преговори[/b]

Полският президент Анджей Дуда, по време на една от последните си речи, посветена на предстоящата конференция, призна, че "преговорите по време на срещата в Катовице ще бъдат трудни". Според него мнозина смятат, че постигането на окончателно споразумение "ще бъде изключително трудна задача".

Въпреки този предпазлив песимизъм, полските власти разчитат на успех. "Страните идват в Катовице с желание да постигнат споразумение", каза полският заместник- министърът на околната среда Михал Куртика, който ще бъде председател на конференцията. "Ще имаме голям документ пред нас, който представлява сам по себе си прилагането на Парижкото споразумение. Сега обсъждаме как могат да бъдат приложени нормите, записани там", обясни Куртика.

[b]Преразглеждане на Парижкото споразумение[/b]

Докато страните, подписали Парижкото споразумение през 2015 г., обсъждат начини за неговото прилагане, вече се появиха изявления в света относно необходимостта от преразглеждане на този документ. По-специално генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш смята, че парижките договорености за климата трябва да бъдат допълнени от нови ангажименти.

Според генералния секретар на ООН "имаше очаквания, че проблемът ще бъде решен с приемането на Парижкото споразумение за климата, но това не е така“. „Съглашението за климата трябва да бъде конкретизирано. Неговите постановки за сега не се реализират. И което е още по-сериозно, самите парижки договорености не са достатъчни“, подчерта Гутиереш.

„Дори и при изпълнението на споразумението, до края на века температурата ще се повиши повече от очакваното. Нуждаем се от по-големи задължения", заяви той.

В същото време, домакинът на тазгодишната конференция Полша, според министъра на околната среда на републиката, Хенрик Ковалчик, се придържа към позицията, че сега не е време пред света да се поставят нови цели за опазване на климата. "Хайде да направим това, което страните са се ангажирали да направят в Парижкото споразумение", каза министърът. "Участието на страните показва, че целият свят е активен и амбициозен в справянето с проблемите по опазването на климата", добави той. "Ние подчертаваме, че планът за намаляване на вредните емисии трябва да бъде реалистичен".

Изглед от Техеран, Иран
Изглед от Техеран, Иран / БГНЕС

[b]Мнението на експертитеp[/b]

Според специалния доклад, публикуван след срещата на Междуправителствената експертна група по изменение на климата в Инчон (Република Корея), ограничаването на повишаването на температурата на планетата с 1,5 градуса (а не с 2 градуса, както е предвидено в Парижкото споразумение) би позволило с 50 % намаляване на недостига на вода, очакван към 2100 година. Нивото на световния океан може да се увеличи с 26-77 см., ако температурата се повиши с 1,5 градуса, докато с увеличение от 2 градуса ще се увеличи с още 10 см, което ще се отрази неблагоприятно на живота на 10 милиона души, живеещи в крайбрежната ивица, увеличавайки риска от наводнения.

Експертите заключиха, че до 2030 г. е необходимо да се постигне намаляване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата с най-малко 35% в сравнение с 2010 г., а до 2050 г. - да се постигнат нулеви емисии. Това би означавало, че всички останали емисии на CO2 ще трябва да бъдат балансирани чрез премахване на подобно количество въглероден диоксид от атмосферата. /ТАСС