FRANCE PROTEST YELLOW VESTS
FRANCE PROTEST YELLOW VESTS / БГНЕС
Протестите в Париж: Спорадични сблъсъци, арести и сълзотворен газ

Протестиращи от движението „жълтите жилетки“ се събраха за пети пореден уикенд в Париж, съобщава Би Би Си. Демонстрантите не се подчиниха на призива на правителството да прекратят протестните действия след атаката срещу Коледния базар в Страсбург във вторник, където нападател уби четирима души.

Броят на демонстрантите обаче беше значително по-малък прямо предишните протести. В центъра на Париж се събраха не повече от 2000 души спрямо 10 000 души миналата седмица. Движението на „жълтите жилетки“, което първоначално се обяви срещу поскъпването на горивата, сега повдигна други проблеми, включително образователната реформа.

До момента протестите взеха седем жертви, включително шофьор, загинал при протестна блокада в Белгия в петък.

Като цяло в страната на протест излязоха 33 500 души, заявиха от полицията. Това включва „жълтите жилетки“ в Бордо, Марсилия, Лион, Нант, Тулуза и други по-големи френски градове. В цяла Франция протестите се охраняваха от 69 000 полицаи, които трябваше да предотвратят бунтове и безредици като предходните седмици.

Органите на реда задържаха 157 души в Париж, спрямо над 500 демонстранти арестувани миналата седмица. Този път сбиванията с полицията бяха спорадични, въпреки че отново се наложи органите на реда да използват сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат тълпата.

В Бордо имаше кратки сблъсъци, но полицията използва водно оръдие срещу демонстрантите. В Нант пък срещу протестиращите беше използван сълзотворен газ. Подобна беше и ситуацията в Тулиза, Авиньон и Бесанкон. В Кале група „жълти жилетки“ блокира главния път към пристанището. / БГНЕС