В САЩ броят на убитите от огнестрелно оръжие е най-висок от 30 години

Броят на хората, загинали в САЩ от огнестрелни оръжия, достигна своя максимум за последните 30 години. Това съобщава вестник „Ню Йорк Таймс“.

Според американските Центрове за контрол и профилактика на болестите /ЦКПБ/ през 2017 г. от огнестрелно оръжие са загинали 39 773 души. Това е най-високият показател, регистриран в електронната база с данни на ЦКПБ, които водят статистика от 1986 г.

През 2017 г. от огнестрелно оръжие в САЩ са загинали с около 1000 души повече, отколкото през 2016 г. Две трети от случаите са самоубийства.

Изданието констатира, че с оглед на промените на броя на населението през изминалите десетилетия, през 2017 г. 12 на 100 хиляди души в САЩ са загинали от огнестрелно оръжие. Това е най-високият показател от средата на 90-те години.

От началото на новото хилядолетие и през първата половина на второто десетилетие на 21 век показателят на смъртните случаи от огнестрелно оръжие е бил стабилен. През последните 3 години той постоянно нараства. „Важното е, че след период на сравнителна стабилност показателят отново се повишава“, заяви пред „Ню Йорк Таймс“ Боб Андерсън от ЦКПБ.

Една от възможните причини за това, според него, е нарастващият брой на хората, които употребяват наркотици. През 2017 г. от свръхдоза в САЩ са починали около 70 хиляди души, съобщава „Ню Йорк Таймс“. /ТАСС