На срещата се очаква Румъния да представи приоритетите на своето председателство
На срещата се очаква Румъния да представи приоритетите на своето председателство / БГНЕС
В Брюксел се събира Съветът по общите въпроси на ЕС

Днес в Брюксел се събира Съветът по общите въпроси на Европейския съюз /ЕС/.

На срещата се очаква Румъния да представи приоритетите на своето председателство и да огласи информация за започването на преговорите по следващата многогодишна финансова рамка.

Съветът ще обсъди и представеният в края на годината Съвместен план за действие по дезинформацията, който цели осигуряването на единен европейски отговор на заплахите, произтичащи от разпространението на фалшиви новини.

През изминалите две години властите в Букурещ се опитаха да си прокарат своя дневен ред зад гърба на ЕС, като - за разлика от правителствата в Полша и Унгария - те избягваха откритата конфронтация с Брюксел. С началото на европейското председателство това вече не е възможно. И в този смисъл това председателство може би е и шанс за Румъния. За ЕС обаче то идва в неподходящ момент. И то не заради характера на това правителство. Дееспособността на Букурещ е под въпрос, защото правителството и президентът се намират в един вид състояние на война. А това засилва и без това непредвидимите рискове, които може да предизвика един некоординиран Брекзит. /БГНЕС