Циклонът „Бенджамин“ удари почти цяла Германия

Почти цялата територия на Германия се оказа по властта на циклона „Бенджамин“ - на север и в централните части на страната се изливат проливни дъждове, придружени от поривисти ветрове, а на юг има силен снеговалеж. Поради метеорологичните условия властите издадоха предупреждение за жителите на 27 окръга в Баварските Алпи, както и на югоизток в района на Рудните планини, предаде ТАСС.

В някои населени места нивото на опасност е повишено до код "червено", като се очаква до петък да паднат до 90 сантиметра сняг. Синоптиците предупреждават, че ако снеговалежът на юг спре в следващите дни, това ще бъде изключение.

Има заплаха от лавини не само в Германия, но и в Австрия. Поради лошото време в двете републики най-малко 9 души загинаха през последните дни, а в редица общини бяха затворени училищата.

В Австрия целият ски курорт Хокхар е бил евакуиран предишния ден. Местните власти се страхуват от падането на изключително силни лавини и катастрофи, подобна на тази, случила се преди около 20 години в Галтюр - тогава снежни маси покриха цяла община, в резултат на което 31 души загинаха.

В северната част на Германия има опасна ситуация в района на град Куксхафен. Там оперативните служби изграждат временни бентове, тъй като нивото на водата в язовирите се е повишило поради валежите. Заради бурята са прекратени телекомуникациите в някои части от Северно море. /БГНЕС