"Тойота" вижда бъдещето си в производството и продажбата на електрически коли

"Тойота" мечтае да превърне електрическите си коли в основен източник на финанси.
"Тойота" мечтае да превърне електрическите си коли в основен източник на финанси. / БГНЕС

Японската автомобилна компания "Тойтота" се надява за по-малко от 20 години произведените от нея електрически коли да се превърнат в основния й източник на приходи.

Към момента автомобилите с изцяло електрическо задвижване на "Тойота" представляват едва 15% от 10-те милиона бройки коли, които компанията продава ежегодно.

"До 2030 година се надяваме 50% или повече от общия ни брой продадени превозни средства да се дължи именно на колите ни с електричество захранване, като например хибридите, plug-in хибридите ни, EV иили FCV (автомобилите с горивни клетки- бел.авт), обяви в сряда президентът на компанията Акио Тойода в една от редките си публични изяви.

По изчисленията на най-голямата японска автомобилна корпорация това означава общо 5, 5 млн. продадени електрически коли в рамките на 12 години. От тях 4,5 милиона бройки ще бъдат бензино-електрически хибриди и plug-in хибридни превозни средства, а 1 милион ще са единиците с водородно горивни клетки или тези с двигатели с електронно захранване.

Тойтода обяви тези свои очаквания малко, след като компанията му започна преговори с гиганта в електрониката "Панасоник" за евентуално обвързване с цел разработване, производство и рециклиране на автомобилни батерии.

"Глобалната автомобилна индустрия преминава през рязка промяна, която може да се наблюдава само веднъж на столетие", каза Тойода и добави, че ключът към електрифицирането на превозни средства в бъдеще ще бъдат батериите. /БГНЕС