Нисан, Мицубиши и Рено търсят заедно нови технологии в автомобилостроенето

Алианс, в който влизат японските автомобилни концерни "Нисан" (Nissan) и "Мицубиши" (Mitsubishi), както и френската компания "Рено" (Renault) обявиха създаването на фонд с обем 1 милиард долара за нови технологии.

Според разпространеното в сряда съвместно съобщение иновационният подход ще даде възможност за сътрудничество с технологичните малки компании за бърз старт (стартъпи) и предприемачи, както да се инвестира в тях, а те на свой ред могат да получат изгода от взаимодействието с нашия глобален алианс", казва председателят на съвета на директорите на алианса Карлос Гон.

Отбелязва се, че основната задача на фонда, които ще работи 5 години , е да се подкрепи развитието на технологиите за бизпилотно управление и системите за сигурност, включително с използването на изкуствения интелект.

През тази година се планират около 200 милиона за инвестиции, а първата компания, в която се влага, ще стане американската Ionic Materials, занимаваща се с разработката на компоненти за акумулаторни батерии.

"Нисан" и "Рено" ще участват с по 40% във финансирането на алианса, а за "Мицубиши" са останалите 20%.

Японско-френският алианс е един от водещите в света. Той произвежда над 10 милиона автомобила ежегодно и заема трето място по обем на продажби след германския концерн "Фолксваген" (Volkswagen) и японската "Тойота" (Toyota). /БГНЕС, ТАСС