В Индия показаха „оръдие срещу смога“

Индия съобщи за новото оръжие срещу замърсяването на въздуха – "оръдие срещу смога", с което властите се надяват да изчистят небето над Ню Делхи. Според еколозите обаче това е само заиграване с проблема, а не негово решение.

Индийските производители на оръдието твърдят, че фините капчици вода, които се изхвърлят с висока скорост, могат да отнесат смъртоносните въздушни замърсители, носещи се в небето над една от най-замърсените столици на света.

Гигантското устройство- оформено като сешоар и монтирано на камион - бе тествано в Ананд Вихар, район в източната част на Делхи, граничещ с индустриална зона, която често се гордее с най-мръсния въздух.

Уебсайтът на посолството на САЩ в сряда показа, че концентрацията на най-малките и най-вредните частици, познати като PM2.5, в Ананд Вихар е достигнала 380 - повече от 15 пъти над безопасното максимално ниво според Световната здравна организация.

Оръдието - предназначено за борба с праха над минните и строителните обекти - струва около 31 000 долара, но държавните служители изглеждат готови да отворят чековата книжка. "Ако това се окаже успешно, ще ги изкараме по улиците на Делхи възможно най-скоро", каза Иран Хюсеин, министър на околната среда на Делхи, пред АФП в Ананд Вихар докато оръдието разпръскваше мъгла под замъгленото небе.

От производителя Cloud Tech казаха, че оръдието може „да изстрелва“ до 100 литра вода в минута в небето и да издуха 95 процента от замърсителите на въздуха.

От Грийнпийс не бахо много впечатлени и казаха, че оръдията е отвличане на вниманието от основните причини за зимното замърсяване над Делхи, което е толкова лошо явление, че един от най-високопоставените мъже в столицата го описва като "газова камера".

Делхи се задушава всяка зима, тъй като хладният въздух улавя токсична смес от замърсители от изгарянето на сламата от реколтата, отработените газове, откритите пожари, праха от строителството и индустриалните емисии в близост до земята.

"Това определено не е решение. Можете да го използвате от време на време в кризисни места, но решението за замърсяване се състои в това да се контролира източника, вместо да се пръска вода върху него", каза на АФП Сунил Дахия от Грийнпийс.

"Властите в Делхи трябва да търси по-устойчиви решения, отколкото да създават бизнес за няколко компании".

Делхи се бори да ограничи ежегодната напаст, предприемайки драстични краткосрочни мерки - като затваряне на фабрики и тухлени пещи и ограничаване на използването на автомобили – но без успех за намаляне нивата на опасно замърсяване.

През ноември кризата беше толкова сериозна, че лекарите обявиха извънредно положение за общественото здраве, а училищата в столицата бяха затворени.

От Cloud Tech признават, че едно или две оръдия няма да направят нищо за борба с известния с „чистотата“ си въздух на града, което предполага, че вместо това ще са необходими 30 до 40 „батареи“.

В Пекин експериментираха през 2014 г. с подобно „оръдие“, но критиците на проекта обвиниха властите в хвърляне на пари на вятъра за машина, която според учените не влияе особено на намиращите се по-ниско над земята замърсители./БГНЕС