"Сони" създава базирана на изкуствен интелект система за викане на такси

Алгоритъмът на "Сони" цели да подобри условията за поръчване на такси не само за клиентите, но и за операторите.
Алгоритъмът на "Сони" цели да подобри условията за поръчване на такси не само за клиентите, но и за операторите. / БГНЕС

Японският гигант в електрониката „Сони“ разработва собствена платформа за таксита, основаваща се на усъвършенстван изкуствен интелект, способен да предскаже къде търсенето на таксита ще бъде най-завишено. Това съобщи във вторник водещият бизнес вестник на Япония "Никей".

Заедно с петте национални таксиметрови оператори, „Сони“ е създал джойнт венчър, на базата на който ще бъде изградена и новата платформа. В него влизат операторите от „Дайва Мотор Транспорт“ в Токио, „Хиномару Котсу“, „Кокусаи“, „Грийн Каб“ и групата „Чекър Каб“.

Целта е изкуственият интелект, разработен от корпорацията, да предоставя най-бързия и качествен анализ на фактори, като например историята на предишни пътувания, задръстванията, метеорологичните условия и графика на публичните събития в града, така че да подобри максимално обслужването на клиентите.

В таксиметровата индустрия „Сони“ има амбицията и да предостави услуги за онлайн плащане, които биха създали постоянен поток от приходи от такситата в дългосрочен план.

Това обаче не е единственият авто гигант, който се опитва да се възползва от зараждащия се в момента бизнес в Япония с онлайн платформите за поръчване на такси. Преди една седмица (на 8 февруари) разработчикът на мобилни приложения JapanTaxi обяви партньорство си с „Тойота“, заради което автомобилният производител ще инвестира 7,5 милиарда йени (70 милиона долара) в „Нихон Котсу“ - един от най-големите таксиметрови оператори в страната. По отношение на размера на броя коли - основен фактор за удобството за потребителите - „Нихон Котсу“ води с около 60 000 таксита.

Базираната в САЩ „Убер“ също не изостава и води преговори за създаването на система е в разговори. Към момента обаче Япония остава почти напълно затворена за американската услуга за онлайн резервация на такси.

Основната причина за това е японското законодателство, забраняващо извършването на превоз за пари без съответните разрешения.

Всички таксиметрови шофьори в страната имат специален лиценз за превоз и специален клас шофьорски книжки, които предвиждат и по-строги правила за тяхното получаване.

Именно това е причината онлайн услугите за поръчване на такси Япония да са принудени да обединяват усилията си със съществуващите оператори, които имат съответните лицензи. /БГНЕС