Хакери обновиха опасното приложение FakeBank

Специалисти в областта на компютърната сигурност откриха обновен вариант на опасното приложение FakeBank, което може да прехваща телефонни позвънявания на жертвите, съобщи "Симантек" (Symantec).

Новата конфигурация пренасочва телефонните позвънявания към банки към номера на мошениците. Злосторниците събират информация за финансовото състояние на жертвите си и използват по-нататък информацията по свое желание. В същото време FakeBank може да се настани в смартфона на жертвата и като анализира данните за банковите приложения на клиентите да извършва операции от името на финансова организация.

По-ранните модификации на вируса подправяха изображението на входа в мобилното приложение на една или друга организация. Освен това FakeBank може да запази възможността си да работи дори и на неактивно устройство. Тази Android заплаха бе наричана по-рано "най--креативната" на пазара на вируси.

Според наблюденията на експертите засега обновеният вариант на троянския кон е активен само на територията на азиатския регион. Той се разпространява през страничните набори от приложения и чрез препратки в социалните мрежи.

Специалистите по киберсигурност съветват да се обръща специално внимание на приложенията и достъпа до лична информация. Специален анализ се изисква за адекватността на исканията на приложенията да използват данни. /БГНЕС