Европейският парлмент настоява за лична среща с Марк Зукърбърг

Таяни е писал  на Зукърбърг, че 2.7 милиона граждани на ЕС, засегнати от скандала, заслужават лично обяснение от него.
Таяни е писал на Зукърбърг, че 2.7 милиона граждани на ЕС, засегнати от скандала, заслужават лично обяснение от него. / БГНЕС

Европейският парламент поиска шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг да се яви лично, за да отговори на въпроси за скандала с изтичането на данни, като отхвърли предложението му да изпрати вицепрезидента на компанията на негово място.

Председателят на парламента Антонио Таяни е писал на Зукърбърг, че 2.7 милиона граждани на ЕС, засегнати от скандала, заслужават лично и пълно обяснение от него.

ЕС стартира въвеждането на нови строги правила за защита на личните данни през следващия месец. От Фейсбук заявиха, че ще се съобразят с тях.

В писмото, цитирано от АФП, Таяни благодари на Зукърбърг за "любезното му предложение" да изпрати Джоел Каплан, вицепрезидент на Фейсбук. "Всички политически групи обаче настояха за вашето лично присъствие, какъвто беше случаят пред Конгреса на Съединените щати", се посочва в писмото. "Ние сме убедени, че милионите европейци, засегнати от скандала, заслужават пълно и задълбочено обяснение, точно толкова, колкото и американските граждани", подчертава Таяни.

Социалният медиен гигант разгласи в мрежата си новите правила на ЕС за защита на данните, за да се опита да спечели доверието им.

Общият регламент за защита на данните на ЕС, който влиза в сила на 25 май, има за цел да даде на потребителите по-голям контрол върху личните им данни и информация как да ги съхраняват, с големи глоби за компании, които нарушават правилата.

Зукърбърг заяви миналата седмица пред Конгреса на САЩ, че по-строгите правила на ЕС могат да послужат като насочващ модел в световен мащаб. /АФП