Глобалното затопляне ще остави милиони хора под водата

През следващите 25 години десетки милиони хора ще станат жертва на наводнения, предизвикани от глобалното затопляне, установиха учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Science Advances.

С увеличаването на температурите такива явления, като бури и проливни дъждове, ще бъдат много по-силни в редица части на света. Значително ще се увеличи рискът от наводнения, които не са свързани с повишаването на нивото на Световния океан. Трябва да бъдат предприети сериозни мерки за защитата на населението на Централна Европа, Централна и Северна Америка, Китай, Индия, Пакистан и Африка, алармират учените.

В противен случай под ударите на природните катаклизми в бъдеще ще попаднат десетки милиони хора. В САЩ и Канада от 100 хиляди до 1 милион души живеят в рискови зони, в Китай тяхното число е 55 милиона.

Учените са избрали отрязъка от 25 години, защото след тях никакви мерки няма да помогнат за промяната на климата. „Всичко, което ще се случи след тези 25 години, зависи от това, което ще направим днес“, заяви един от авторите на изследването Андерс Леверман. /БГНЕС и РИА „Новости“