Петя Ганова: Трудно е да си млад учен в България

Петя Ганова: Трудно е да си млад учен в България
Петя Ганова: Трудно е да си млад учен в България / БГНЕС

Трудно е да си млад учен в България. Изисква се много воля, но много зависи от това с кого работиш, къде работиш. В нашия институт извършваме наистина изследвания на много високо ниво.

Страшно много работа свършихме с професор Ивановска. Тепърва продължаваме да публикуваме резултати. Стимулират ни. В нашия институт имаме много силен стимул като млади учени, но е трудно. Заплащането често е ниско. Много често човек се сблъсква, например при предаване на проект, с голяма бюрократщина, която трябва да се премине, но е предимно въпрос на много силно желание и воля. Това заяви пред БГНЕС Петя Ганова, асистент в Института по микробиология "Стефан Ангелов".

Днес в големия салон на Българска академия на науките беше представен Институтът по микробиология "Стефан Ангелов"- БАН в рамките на инициативата "БАН представя своите институти". Представени бяха достиженията на Института от млади учени в областта на микробиологията под наслов "Здрав дух, здраво тяло".

"Мисля да остана в България, защото обичам страната си, на първо място. Обичам това, което правя в момента. Харесва ми екипът ми, в който съм, харесват ми колегите и смятам, че бих могла да се развия тук и да направя нещо с това, което имам", добави още Ганова.

"Институтът по микробиология за мен е едно наистина прекрасно място, има страшно много млади хора. Преди да отида там бях леко скептична поради славата, която се носи за БАН. Когато отидох видях, че нещата не стоят така, както изглеждат отвън, има много млади хора със страхотен потенциал. Опитните колеги винаги оказват помощ, винаги дават съвети, но ни оставят да се развиваме сами. Аз имам много голям късмет, защото винаги, когато съм имала някаква идея, казвам: "Хайде да направим това и това", никога не ми се е отговаряло, че това не се прави по този начин. Винаги се търси логиката и ми се дава възможност поне да опитам. Получаваме наистина много голяма подкрепа и от професор Найденски, от академичния състав, дори не мога да го обясня. Атмосферата е страхотна", подчерта Петя Ганова, след като представи изследването си на тема "Ревматоиден артрит". "Екипът, в който попаднах се занимава от години в тази насока. Преди аз да постъпя, са се занимавали с остеоартрит, сепсис, различни инфекции. Аз се захванах с тази тема поради лични причини. Допаднахме си като хора и беше една екипна работа с моята вече бивша ръководителка- професор Нина Ивановска", коментира тя.

В началото преди представянето на института, професор Юлиан Ревалски, председател на БАН, заяви, че е радостен да приветства присъстващите на поредното събитие от кампанията "БАН представя своите институти". Тази кампания започна по инициативата на общото събрание на Академията и целта й е всеки институт да покаже както на колегите от другите направления, така и най-вече на широката публика, както сега обичат да казват, с какво той се занимава и с какво в края на краищата всеки един отделен институт дава за науката и за обществото. От нас се очаква да бъдем в помощ за обществото, отбеляза Ревалски.

Институтът по микробиология "Стефан Ангелов" е национален изследователски център, който провежда на високо научно ниво фундаментални и приложни изследвания в областта на общата, инфекциозната и приложната микробиология, вирусология и имунология.

В рамките на кампанията всеки месец ще бъде представян по един институт на БАН. /БГНЕС