Електрическата активност на мозъка посочва правилното лечение на депресия

Американски психолози изясниха, че електрическата активност на мозъка на пациент с депресия при получаване на възнаграждение може да бъде обективен показател за ефективността на лечението. Резултатите от изследването са публикувани в изданието The Journal of Clinical Psychiatry.

В изследването участвали 63 пациенти с клинически доказана депресия. По време на експеримента на участниците показали две врати. Зад едната от тях имало награда – малка сума пари. Ако участникът избирал вратата към парите ги получавал, ако не – губел тази възможност.

След експеримента пациентите били разделени на две групи. На първата бил предписан тримесечен курс с антидепресанти, а втората трябвало да премине курс по когнитивно поведенческа психотерапия веднъж седмично за същия период. Част от пациентите останали в контролната група без предписано лечение.

След този период експериментът бил проведен още веднъж. Изяснило се, че увеличението на електрическата активност на мозъка е свързано с намаление на депресивните симптоми и тревожността. Освен това хората с особено ниски показатели били повлияни положително от антидепресантите, а не от психотерапията. В резултат на изследването учените стигнали до извода, че показателите на електрическата активност на главния мозък при получаване на възнаграждение могат да помогнат за диагностициране на депресията и за оценка на ефективността от избраните методи на лечение. /БГНЕС, лента.ру